Les nostres Biblioteques

Entrada a la Biblioteca Josep Janés

Adreça: C. Doctor Martí i Julià, 33 CP: 08903

Web: http://www.bibliotequeslh.cat/853094_1.aspx?id=1

Correu electrònic: bibjosepjanes@l-h.cat

Telèfon: 934032935

Horaris:

Biblioteca:

  • De dilluns a divendres: de 15:30 a 20:30 hores
  • Dimarts, dimecres i dissabte: de 10:00 a 13:30 hores
  • Setmana Santa, Nadal i Estiu: Consultar horaris
  • Festius tancat

Aula d'estudi:

  • De dilluns a divendres: de 15:30 a 20:30 hores Dimecres, dijous i dissabte: de 10:00 a 13:30 hores
  • Setmana Santa, Nadal i Estiu: Consultar horaris

Bibliografia salut mental 2024

Clubs de lectura i grups de conversa 2024-2025

2023: la biblioteca en xifres

Novel·la LGTBIQ+ per a joves

Novel·la LGTBIQ+

Còmic LGTBIQ+

Bosses de criança positiva

La biblioteca participa de manera activa dins del procés comunitari en diferents grups de treball. Un d'aquests grups és la Xarxa educativa 0-12, i dins d’aquest hi ha la comissió dels tallers de criança, en la que també hi participem.

Les bosses de criança es van pensar com a acció a fer des de la biblioteca un cop vam reprendre els serveis després de la pandèmia. Era un moment en el que es van haver d’aturar molts serveis i alguns projectes es van veure aturats de manera temporal. Des de la comissió se’ns va instar a pensar accions que podíem oferir a les famílies per tal de seguir treballant i donant suport a la criança positiva, i les bosses van ser la nostra proposta.

La recomanació Rec 2006/19, del Consell de Ministres del Consell d’Europa tracta i defineix què és la criança positiva i quins principis la regeixen. Resumint, aquestes són les sis actuacions que la caracteritzen:

  1. Proporcionar afecte i recolzament.
  2. Dedicar temps i interaccionar.
  3. Comprendre les seves característiques.
  4. Establir límits i normes.
  5. Comunicar-se obertament.
  6. Promoure la seva participació.

La lectura compartida amb els infants és una activitat que compleix amb tots i cadascun d’aquests principis i és molt fàcil de dur a terme, només ens cal la nostra convicció en els seus beneficis per vèncer les mil i una ocupacions del dia a dia i trobar aquest espai de calma que requereix.

Quan llegim en veu alta amb els nostres fills i filles els demostrem que ens importen, que estem disposats a dedicar-los temps i energia a través d’un acte que no té (o no hauria de tenir) més interès que passar una estona de plaer. Són diversos els estudis que demostren el benefici neurològic que comporta pels infants escoltar contes en veu alta, però a més i el que ens ocupa aquí, són els enormes beneficis que té per la seva salut emocional. La lectura cura.

Des de la biblioteca us hem preparat vuit maletes que busquen posar el focus en la manera que tenen els infants d’apropar-se al món en general i a la lectura, en particular:

Bibliografia LGTBIQ+ 2023

En aquesta bibliografia hem seleccionat documents de temàtica LGTBIQ+ editats des de 2018 (amb alguna excepció).És a la seva vegada una actualització de l'anterior selecció bibliogràfica, que es porta realitzant anualment des del  2018.

Està formada per set apartats: novel·la, novel·la per a joves, còmic, llibres de coneixements, teatre, narrativa infantil i cinema.

Esperem que aquesta guia sigui d’utilitat a famílies, educadores i educadors, mestres, noies i nois, nenes i nens.

Novetats bibliogràfiques

Consulteu totes les novetats bibliogràfiques arribades a la biblioteca.

Préstec d'ordinadors portàtils

Ja podeu agafar prestats ordinadors portàtils per utilitzar dins de la bibioteca. 

Disponible tant per a usuaris infantils com adults. Als menors els hi caldrà l'autorització del pare, mare o tutor/a legal.

Lots de llibres per a les escoles del barri

Amb l'objectiu d'apropar llibres i altres documents de la biblioteca als infants i la dificultat amb que es troben les escoles per venir a la biblioteca hem decidit apropar la biblioteca a l'escola amb el préstec de lots documentals.

Només cal que l’escola es posi en contacte amb la biblioteca (per correu electrònic, presencialment o per telèfon) i ens expliqui què necessita que li preparem ( tipus de material, temàtica, edat a la que van adreçats els documents...).

Que ens indiqui per quan temps necessiten el material (1 mes, 2 mesos, fins a final de curs) i la biblioteca entregarà el lot a l’escola (l’escola l'haurà de retornar a la biblioteca quan acabi el període de préstec).

Plataformes de comunicació en l'àmbit educatiu

Els moments que estem vivint ens han obligat a adaptar-nos a una nova realitat en què les eines tecnològiques s'han convertit en indispensables i necessàries, també en l'àmbit educatiu. Des de la biblioteca Josep Janés volem ajudar a donar a conèixer algunes de les plataformes més utilitzades en aquest camp.

Enllaç al recurs.

Nou espai per fer treballs en grup

Us informem que s'ha habilitat la sala d'actes de la biblioteca per a tots aquells que necessiten un espai per fer treballs en grup.

S'han de respectar:

  • Espai
  • Mobiliari
  • Resta d'usuaris

El bon funcionament de l'espai depèn de tothom!

Es pot fer ús de la sala sempre i quan no hi hagi programada cap activitat, i està disponible per a tots els usuaris i usuàries majors de 12 anys.

Es fácil ser inclusivo, si sabes cómo: fondo y servicios para personas con diversidad funcional en la Biblioteca Josep Janés

Amb la intenció de donar a conèixer el fons sobre diversitat funcional així com els serveis de suport que oferim, la Biblioteca va presentar, dins les XIX Jornadas Bibliotecarias de Andalucía, la comunicació "Es fácil ser inclusivo, si sabes cómo: fondo y servicios para personas con diversidad funcional en la Biblioteca Josep Janés".

Les XIX Jornadas Bibliotecarias de Andalucía van tenir lloc el passat 20 i 21 d'octubre a Huelva, sota el lema "Biblioteca social, bibliotecas y sociedad".
 

@BibJosepJanes

Estrenem compte a Twitter: @BibJosepJanes

Club de lectura fàcil al programa "Para todos la 2"

La Biblioteca Josep Janés sempre ha volgut esdevenir una biblioteca inclusiva per a usuaris de totes les edats, ja sigui programant hores del conte inclusives per a nens i nenes amb i sense pluridiscapacitat, programant activitats per a la setmana de la diversitat funcional  o oferint una sessió setmanal del club de lectura fàcil.

La finalitat d’aquest club de lectura és oferir la possibilitat de llegir en veu alta un text adaptat per tal de facilitar-ne la comprensió a persones que tenen algun tipus de dificultat lectora.

El programa televisiu “Para todos la 2”, dedicat aquesta setmana a la lectura fàcil, ha vingut a gravar una sessió d’aquest grup per descobrir com funciona, qui el condueix i quines són les motivacions dels seus participants.

Descripció de la Biblioteca

Després de 34 anys de servei bibliotecari al local de la Plaça Espanyola, el 27 d’abril del 2002, es va inaugurar l’actual seu en un edifici de nova construcció de 1007 m2, situat al costat del Mercat de Collblanc i del límit amb el terme municipal de Barcelona. 

Tot i el canvi d’ubicació, la biblioteca ha conservat el seu nom, en memòria de Josep Janés (1913-1959), crític literari, poeta i editor -fou el fundador de l’editorial Plaza & Janés- nascut al barri de Collblanc. 

La Biblioteca Josep Janés posa a disposició dels seus usuaris un espai distribuït en tres plantes.

LECXIT: Lectura per a l'èxit educatiu. Vine a llegir amb nosaltres a la Biblioteca Josep Janés

Què és LECXIT?

LECXIT és un programa que té per objectiu incrementar l'èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l'entorn dels nens i nenes que participen en el programa. LECXIT vol millorar la comprensió lectora dels infants involucrant escoles, famílies i voluntariat.

Per què és necessari?

Segons l'informe PISA del 2015, el 16% dels estudiants no assoleixen les competències lectores bàsiques. Aquesta situació afecta el seu rendiment escolar en conjunt, ja que la manca de comprensió lectora porta a un baix rendiment en totes les matèries.

El mateix informe vincula directament lectura i èxit educatiu, i diu que el 31% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia. En aquest sentit, el paper de les famílies és clau: segons les dades de la OCDE, si els pares i mares llegeixen freqüentment amb els fills durant la primària, aquests obtenen millors resultats.

Com funciona?

LECXIT funciona gràcies a la col·laboració dels voluntaris i voluntàries, que acompanyen els infants en la lectura amb una tutoria individual per setmana. També és clau la participació de les escoles, amb les quals es creen ponts pedagògics, i de les famílies, que disposen de material de suport per incentivar la lectura a casa. El projecte estableix vincles amb entitats de l'entorn de l'escola, com entitats culturals i socials, biblioteques o mitjans de comunicació locals, per fer el teixit local partícip d'aquest procés.

Qui pot ser voluntari/a?

Qualsevol persona  major de 18 anys amb ganes de fer-se coresponsable de l’educació d’un infant i de crear amb ell un espai de confiança. No es necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català i tenir ganes d’incidir en l’educació dels infants. Cal tenir una actitud oberta per aprendre noves tècniques d’acompanyament a la lectura i ser creatius.

Què ha de fer el voluntari?

La tasca principal del voluntari és acompanyar la lectura d’un infant, contribuir a ajudar-lo a gaudir de la lectura i d’alguna manera esdevenir un referent lector. 

Quina dedicació demana?

S’ha de comprometre’s un dia a la semana durant 1 hora, al llarg de tot el curs escolar.

Què oferim als voluntaris/es?

  • Una vivència personal única: la persona voluntària és central, gaudeix de l’experiència d’acompanyar un infant en els seus progressos amb la lectura.
  • Experiència: el voluntariat representa una experiència enriquidora, tant a nivell personal com professional.
  • Formació: el voluntariat té al seu abast materials diversos i formació al llarg de tot el curs.

On tindrà lloc el voluntariat?

Les sessions de lectura es fan a la biblioteca Josep Janés.

Qué cal fer per participar-hi?

Posar-se en contacte amb la Biblioteca Josep Janés i Olivé al telèfon: 93 449 28 86 o per correu electrònic: bibjosepjanes@l-h.cat (posant a l’assumpte “Voluntari LECXIT").

LECXIT – Lectura per a l’Èxit educatiu és un programa promogut per la Fundació ”la Caixa”, la Fundació Jaume Bofill i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

La nostra missió

La Biblioteca Josep Janés té com a missió oferir un servei públic i gratuït als ciutadans i les ciutadanes per cobrir les seves necessitats culturals, informatives, formatives i de lleure.
És prioritari per a nosaltres adaptar-nos a la realitat que ens envolta i esdevenir un espai de trobada, convivència i respecte a la llibertat individual i col·lectiva.

La nostra visió

Som un centre cultural dinàmic, entenem el nostre entorn, som sensibles a les diferents realitats dels ciutadans i ciutadanes, ens relacionem amb les entitats del barri per adaptar-nos a nous requeriments i necessitats, per tal d’oferir un servei sociocultural de qualitat.

Els nostres valors

Què oferim?

Un ampli ventall de documents en diversos formats i suports: llibres, audiollibres, revistes, diaris, CD i DVD.

Programem activitats culturals i de formació: sortides culturals, conferències, exposicions, cinema, tallers, formació tecnològica, etc.

Prestem especial atenció a la promoció de la lectura a través de diferents clubs de lectura (lectura fàcil en català, lectura fàcil en castellà en veu alta, novel·la i teatre), presentacions de llibres, hores del conte, etc.

Disposem d'aula d'estudi equipada amb Wi-Fi gratuït que obre en període d'exàmens.

On som

Xarxes de la Biblioteca Josep Janès

Connecta't amb la Biblioteca Josep Janès, segueix-nos al Facebook i a Twitter.