• Comparteix:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus
24/03/2017
L’Hospitalet reclama destinar els 20,1 milions de superàvit del 2016 a inversions i polítiques socials
L’alcaldessa, Núria Marín, demana al Govern central que permeti realitzar aquests actuacions en la Llei de pressupostos de l’Estat als ajuntaments amb comptes sanejats
L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, ha anunciat en el decurs del Ple extraordinari de l’estat de la ciutat que la liquidació del pressupost de l’Ajuntament corresponent a l’exercici 2016 presenta un romanent de tresoreria de 20,1 milions d’euros i que l’Ajuntament està treballant “perquè aquest superàvit no vagi a amortitzar deute, com ens obliga la llei, sinó que es pugui destinar a inversions a la ciutat”. “Crec que seria molt positiu que poguéssim destinar tot o una part d’aquest superàvit a reforçar les polítiques actives d’ocupació, de lluita contra la pobresa, educatives i formatives o d’atenció als col•lectius més vulnerables”, ha afegit.

Volem” —ha dit Marín— “que el Govern central  inclogui a la Llei d’acompanyament dels pressupostos generals de l’Estat, la possibilitat que els ajuntaments  que no superin el nivell d’endeutament permès, com ara el nostre, puguin destinar els diners del superàvit com a mínim a inversions financerament sostenibles, és a dir, a aquelles inversions que generen un estalvi”.

El superàvit en el tancament de comptes dels ajuntaments és un fet generalitzat i es deu bàsicament al compliment obligat de la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera del 2012, i en el cas de L’Hospitalet, també al pagament de deutes històrics per part de la Generalitat de Catalunya i d’altres administracions al llarg d’aquest darrer any.

L’alcaldessa ha anunciat que “el Govern municipal deixarà de moment sense aplicació aquesta quantitat fins que la Llei de pressupostos generals ens permeti retornar el superàvit a la ciutat. És evident que el Govern municipal no té com a objectiu generar un superàvit d’aquesta magnitud, però ja que s’ha produït volem que reverteixi íntegrament en benefici de la ciutat”.

Els tècnics municipals ja estan treballant en la programació d’un conjunt d’actuacions per a la millora de l’espai públic que afecten majoritàriament l’asfaltatge de carrers, la renovació de voreres i la substitució d’enllumenat. “Són actuacions” —ha defensat Marín— “que ens permetran guanyar qualitat urbanística, lumínica i ambiental i que tindran uns efectes clarament positius en la convivència, el civisme i la percepció de seguretat”.

En aquest sentit, ja l’any passat, es va aprovar destinar el superàvit de l’exercici 2015 a inversions financerament sostenibles.