• Comparteix:
  • Facebook
  • Twiter
  • Google Plus
18/01/2019
La majoria de ciutadans es mostren satisfets de viure a L’H i creuen que la ciutat i el barri han millorat en els darrers dos anys
L’atur és el tema que més preocupa la ciutadania en l'àmbit personal, mentre que en l’àmbit de ciutat, els problemes més rellevants són la inseguretat ciutadana, la neteja de l’espai públic i la immigració. La gestió municipal obté una nota de 5,9 i els serveis municipals continuen gaudint d’una bona opinió ciutadana amb notes majoritàriament superiors al 6.  Aquestes són algunes de les dades que recull el Baròmetre d'opinió pública de L'H, estudi que ha presentat avui el tinent d’alcaldia de Coordinació, Planificació, Desenvolupament Econòmic i Ocupació, Francesc Belver.


Es manté el percentatge de persones que es declaren satisfetes de viure a L’Hospitalet i cau 4 punts en un any, les identificades amb la ciutat. També la majoria considera que és una ciutat amb identitat pròpia

La majoria dels hospitalencs es manifesten molt (23,7%) o bastant (47,4%) satisfets de viure a L’Hospitalet (71,1%), davant un 27,1 % que n’està poc o gens.

Quasi set de cada deu persones entrevistades (68,6%) afirmen sentir-se molt (24,9%) o bastant (43,7%) identificades amb la ciutat. En canvi, un 28,9% s’hi identifica poc o gens. Pel que fa a la identitat del municipi, un 76% dels enquestats creu que L’Hospitalet és una ciutat amb identitat pròpia.

En relació amb el barri de residència dels entrevistats, el 72,6% dels hospitalencs se senten molt (30,1%) o bastant (42,5%) satisfets de viure al seu barri, davant d’un 26,5% que n’està poc o gens satisfet. Els residents als districtes I, III i VI són els més satisfets de viure al barri.


Els hospitalencs que creuen que la ciutat i el barri han millorat superen els que creuen el contrari

El nombre de persones que creu que la ciutat ha millorat és del 50,1% —2,6 punts més que fa un any (47,5%)— i supera clarament els que opinen que ha empitjorat (34,2%). El 12,2% opina que està igual i un 3,5% no es manifesta.

Un percentatge lleugerament superior (54,7%) considera que L’Hospitalet millorarà en els propers dos anys, davant un 5,8% que pensa que quedarà igual i un 26,8% que empitjorarà.

Pel que fa a l’evolució recent del barri, el 46,8% considera que el seu barri ha millorat, davant el 42,6% de fa un any; i un 37,5% considera que ha empitjorat. Un 14,3% opina que el barri està igual.

Pel que fa a l’evolució futura, el 52,4% dels enquestats són optimistes i pensen que millorarà, davant el 47,2% que ho pensava fa un any; mentre que el 28,1% creu que el barri empitjorarà en un futur proper. El 8,2% considera que el barri continuarà igual i l’11,3% no es posiciona.


La inseguretat ciutadana, la neteja i la immigració són els principals problemes de L’Hospitalet, segons la ciutadania

El baròmetre municipal aborda també les preocupacions dels hospitalencs. Continuen a la baixa les mencions de caire econòmic mentre que augmenten les mencions a problemàtiques de caire local.

Els factors que es perceben com a principals problemes de la ciutat són la inseguretat ciutadana (29,3%), seguit per la neteja (24,2 %) i la immigració (21,8 %). Un 13,4% dels entrevistats considera que el principal problema és l’incivisme. Per sota del 10% es troba una gran diversitat de respostes.


Pel que fa a l’àmbit personal, l’atur (32,6%) seguit per la inseguretat (21,1%) i la crisi econòmica (20,5%) són els principals problemes que afecten les famílies. A continuació s’esmenten els problemes de salut (18,9%) i la política i els polítics (13,4%), que passa de ser el principal problema personal ara fa un any (35,7%) al cinquè. El context sociopolític en què es va realitzar el treball de camp de l’estudi es reflecteix a l’opinió pública.

Pel que fa a l’evolució futura de l’economia familiar, el 45,2% dels entrevistats creu que la seva economia familiar es mantindrà igual el proper any. De cara al futur el percentatge d’optimistes (31,4%) és molt superior al de pessimistes (16,7%).


La ciutadania valora la gestió municipal amb un 5,9

En una escala de 0 a 10, la ciutadania valora la gestió municipal amb una nota mitjana de 5,9. El 77,5% de les persones enquestades aproven la gestió de l’Ajuntament, mentre que un 17,5% la suspèn. Més concretament, un 34,9% de la població valora la gestió de l’Ajuntament de L’Hospitalet amb un aprovat, un 37,6 % li posa un notable i un 5% li posa la nota més alta, un excel•lent. La nota mitjana de fa un any va ser del 6.


Els serveis municipals mantenen la seva bona valoració

Tots els serveis suggerits reben una valoració dels enquestats per sobre del 6, excepte la neteja dels carrers.

Així, el servei més ben valorat torna a ser el servei de biblioteques, que obté una nota mitjana de 7,3. A continuació, apareixen  els mercats municipals (6,8), l’oferta esportiva (6,6), l’oferta cultural i d’oci (6,5) i la recollida d’escombraries (6,4). La neteja dels carrers és el servei pitjor valorat: obté un 5,6 de mitjana.


Quasi el 64% dels enquestats creu que Núria Marín està sent una bona alcaldessa i manté una nota mitjana del 6,4

Pel que fa al coneixement espontani de l’alcaldessa és del 72,4%. Els entrevistats valoren l’actual alcaldessa amb una nota mitjana de 6,4, la mateixa que fa un any. Concretament, el 27,8% li assigna un aprovat; el 39,5%, un notable; el 12,4%, un excel•lent, i el 16,2% la suspèn. El 54,5% dels enquestats confia en ella per tirar endavant la ciutat.

Segons el record de vot, l’alcaldessa aprova entre l’electorat de la majoria dels partits. Els votants del PSC són els que millor valoren l’actuació de Núria Marín (7,4), seguits dels del PP (6,9) i Ciutadans (6,3). L’alcaldessa, però, també aprova entre l’electorat de Canviem L’H (5,9), ERC (5) i CiU (5,9). Entre els votants de la CUP (3,8), la valoració de l’alcaldessa és menys favorable.

Una àmplia majoria considera que Núria Marín està sent una bona alcaldessa. El 63,7% dels enquestats considera que Núria Marín està sent una bona alcaldessa per a L’Hospitalet —gairebé el triple dels que opinen el contrari (23,1%).


Notorietat dels regidors i valoració de les formacions polítiques

La notorietat espontània de la resta dels regidors al consistori és baixa. Gairebé el 84% dels entrevistats no han sabut citar-ne cap, a banda de l’alcaldessa.

El portaveu del grup municipal de CiU, Jordi Monrós, és el més citat de manera espontània, ja que l’esmenta el 3% dels enquestats. El segueixen el tinent d’alcaldia d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, José Castro (2,7%); el tinent d’alcaldia de Benestar i Drets Socials, Cristian Alcázar (2,6%), i el tinent d’alcaldia de Coordinació, Planificació, Desenvolupament Econòmic i Ocupació, Francesc Belver (1,9%). A més distància, apareixien el portaveu de C’s, Miguel García (1,4%); el portaveu d’ERC, Antoni García (1,2%); la portaveu del PP, Sònia Esplugas (0,4%); la portaveu d’ICV-EUiA-Pirates, Ana González (0,3%), i el portaveu de la CUP-Poble Actiu, Khristian Giménez (0,3%).

Pel que fa als partits polítics amb representació al consistori, s’ha demanat als entrevistats que els valoressin en una escala de 0 a 10, pensant només en la seva actuació respecte a la ciutat de L’Hospitalet. Únicament el PSC aprova, amb una valoració mitjana del 5,5, una nota lleugerament superior a la de fa un any (5,2). La resta de partits presents al consistori obtenen una valoració inferior a l’aprovat: ICV-EUiA-Pirates rep una mitjana de 4,5; ERC, un 4,2; CiU, un 3,6; C’s, un 3,4; la CUP-Poble Actiu, un 3,4, i el PP, un 2,4.


Ideologia i sentiment. Es manté una majoria amb posicionaments d’esquerra o centreesquerra (62%) i també el nombre de persones enquestades que se senten tant catalanes com espanyoles (54,1%)

Pel que fa a la ideologia, el 62% dels enquestats es considera d’esquerra (44,4%) o centreesquerra (17,6%). En canvi, un 10,2% és de centre; un 5%, de centredreta, i un 4,1%, de dreta. Un 8,1% es declara apolític.

En el cas  del sentiment de pertinença, el Baròmetre reflecteix que la majoria dels enquestats, el 54,1%, se sent tant espanyol com català, una dada molt similar a la de fa un any (54,9%). Pel que fa al sentiment catalanista de la població, es manté el nombre d’hospitalencs que se sent únicament català i més català que espanyol en un 27,5%. I els hospitalencs que es consideren més espanyols que catalans o exclusivament espanyols, se situa en un 13,5%, 2,5 punts més que fa un any (11%).

Preguntats pel sentiment independentista, un 63,9% dels enquestats es declara no independentista davant del 22,3% que sí que ho és.


La televisió és el mitjà més utilitzat per informar-se de l’actualitat, seguit a prop per internet que retalla distància

El 75,5% dels entrevistats diu que s’informa dels temes d’actualitat general a través de la televisió, seguit d’internet amb el 62,8%. A continuació, se situen la premsa (33,3%) i la ràdio (32,5%). Un 30,3% manifesta que s’informa a través d’amics, coneguts i familiars.

La televisió és el mitjà més esmentat, a partir dels 35 anys. Entre els joves de 18 a 34 anys, internet supera la televisió com a mitjà d’informació.

Pel que fa a la televisió, TV3 (25,7%) és el canal preferit dels hospitalencs a l’hora d’informar-se. A continuació, apareixen La 1 de TVE (15,8%), Antena 3 TV (13,6%), Telecinco (11,1%) i La Sexta (11%). A més distància, 3/24 (2,2%) i Cuatro (1,7%). Fins a un 16,2%, tot i informar-se per la televisió, diu que no té un canal habitual.

Els hospitalencs que s’informen a través d’internet, ho fan principalment a través de les versions online dels diaris (74%), sobretot lavanguardia.com (26,6%), elperiodico.com (19,4%) i elpaís.com (10,4%). A més distància, apareixen ara.cat (4,1%) i elmundo.com (3,7%). Un 25,1% diu que s’informa a través de les xarxes socials i un 18,5% a través de cercadors d’internet.

RAC 1 (21,2%) i la Cadena SER (17,8%) es mantenen com a les emissores preferides entre els que diuen informar-se a través de la ràdio, seguides per Catalunya Ràdio (9,1 %), Radio Nacional (7,1%), Onda Cero (6,1%) i la COPE (4,5%).

Entre els ciutadans que s’informen a través de la premsa, els diaris que prefereixen són El Periódico (34,6 %) i La Vanguardia (28,9 %), en ambdós casos la versió castellana és la més llegida. Els segueixen el diari gratuït 20 minutos (7,6%) i El País (4,5 %), mentre que la resta de diaris no arriben al 3 %.


Diari de L’H,  el preferit per informar-se de les coses que passen a la ciutat

El 42,1% dels hospitalencs diu que s’assabenta de les coses que passen a la ciutat per la publicació municipal de distribució gratuïta, Diari de L’Hospitalet. El boca-orella (24,8%), la Televisió de L’H (15,7%) i el Twitter o el Facebook de l’Ajuntament (6,5%) ocupen les següents posicions. Un 8,9 % dels entrevistats no s’informa del que passa a la ciutat.


Més del 50% dels enquestats forma part d’una xarxa social

El 51,7% dels enquestats forma part d’una xarxa social a internet, mentre que el 48,1% restant no té perfil en cap d’aquests espais. El 92,3% dels joves entre 18 i 24 anys forma part d’alguna xarxa social i només un 11,4% dels majors de 64 anys.

La majoria dels que formen part d’una xarxa social a internet tenen presència a Facebook (86,3%). Altres xarxes socials esmentades en menor mesura són Instagram (54,6%), Twitter (38%) i Linkedin (6,8%).

El 48,8% dels usuaris de Facebook sap que l’Ajuntament de L’Hospitalet té perfil en aquesta xarxa social i el 33,7% dels que coneixen el perfil municipal diuen visitar-lo  com a mínim un cop al mes. En el cas de Twitter, el coneixement del compte de l’Ajuntament és molt similar (47,7%) i un 31,3% dels que coneixen el compte el segueix. 

Per tal d’afavorir l’accés a la informació a la població i seguir avançant en la transparència municipal, es pot accedir a les taules i a la base de dades del Baròmetre a través del web municipal.

L’estudi costa a cada hospitalenc 0,09 euros.